enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4911
EURO
36,3703
ALTIN
2.868,78
BIST
9.389,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Çok Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Gök Gürültülü
18°C

Milyonları ilgilendiren teklif Meclis’ten geçti: Öğretmen olmak daha da zorlaştı!

Milyonları ilgilendiren teklif Meclis’ten geçti: Öğretmen olmak daha da zorlaştı!
11 Ekim 2024 14:44
0
A+
A-

Milli Eğitim Akademisi kurulmasını da içeren Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, öğretmenlerin seçilmesi, yetiştirilmesi, atanması, hakları, sorumlulukları ve kariyer gelişimlerini düzenliyor. Kanun, Milli Eğitim Akademisi’nin kurulmasını ve bu akademinin görevlerini de kapsıyor.

MİLLİ EĞİTİM AKADEMİSİ VE HAZIRLIK EĞİTİMİ 

Milli Eğitim Akademisi, öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması ve meslek içi eğitim programlarını yürütmek için kuruluyor. Hazırlık eğitimi teorik ve uygulamalı dersler içeriyor ve süresi genellikle 4 dönem (bazı durumlarda 3 dönem) olacak. Hazırlık eğitiminin başarı kriterleri, teorik derslerde 60 puan, uygulamalı derslerde ise 70 puan üzerinden değerlendirilecek. Başarısız olan adayların akademiyle ilişiği kesilecek.

ÖĞRETMENLERİN SEÇİMİ VE NİTELİKLERİ 

Öğretmenler, en az lisans düzeyinde bir eğitim almış ve gerekli hazırlık eğitimini başarıyla tamamlamış adaylar arasından seçilecek. Ayrıca, öğretmen adayları kamu haklarından mahrum olmamalı, ağır suçlardan hüküm giymemiş olmalı ve sağlık durumu öğretmenlik yapmaya uygun olmalıdır.

SÖZLEŞMELİ VE KADROLU ÖĞRETMENLİK 

Hazırlık eğitimini tamamlayanlar sözleşmeli öğretmen olarak atanacak ve üç yıl boyunca başka bir yere atanamayacaklar. Üç yıllık hizmet süresini tamamlayanlar, kadrolu öğretmen olarak atanabilecek. Sözleşmeli öğretmenler aile birliği durumunda, eşlerinin görev yaptığı yere bağlı kalacak.

KARİYER BASAMAKLARI 

Öğretmenler kariyerlerinde “öğretmen,” “uzman öğretmen,” ve “başöğretmen” olmak üzere üç aşamadan geçebilecekler. Uzman öğretmenlik için en az 10 yıl öğretmenlik yapmış olma ve ilgili eğitimi tamamlama şartı aranacak. Benzer şekilde, başöğretmen olabilmek için uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmet şartı olacak.

DİSİPLİN VE ÖDÜL SİSTEMLERİ 

Öğretmen adayları ve öğretmenler için disiplin cezaları ve ödül sistemleri belirlendi. Disiplin ihlallerine karşı çeşitli cezalar uygulanacak ve görevde başarı gösterenlere ödüller verilecek.

EĞİTİM ÇALIŞANLARININ KORUNMASI 

Eğitim çalışanlarının görevleri nedeniyle uğradıkları şiddet suçları için daha ağır cezalar öngörülüyor. Ayrıca, bu kişilere karşı işlenen suçlarda hapis cezasının ertelenmesi gibi uygulamalar olmayacak.

KANUN NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK? 

Milli Eğitim Akademisi ve akademiyle ilgili düzenlemeler 1 Ocak 2025’te, öğretmen ve yönetici adaylarıyla ilgili diğer hükümler ise 1 Eylül 2025’te yürürlüğe girecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.