Türkiye’nin siyasi gündeminde tartışmaya neden olan bir gelişme yaşandı. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ı Meclis’te konuşmaya davet etti. Bahçeli toplantıda Öcalan’a seslenerek “Terörün sona erdiğini ve örgütün tasfiye edileceğini tek taraflı olarak ilan etsin.” dedi.
‘ÖCALAN MECLİSTE KONUŞSUN’
Devlet Bahçeli son yaptığı açıklamada teröristbaşı Öcalan için “Eğer terörist başının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM’de DEM Parti grup toplantısında konuşsun” dedi.
Partisinin grup toplantısında konuşan Cumhur İttifakı ortağı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM’de DEM Parti grup toplantısında konuşsun” diyerek, İmralı Cezaevi’nde bulunan Teröristbaşı Abdullah Öcalan’a çağrıda bulundu.
“Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın,” diyen Bahçeli, “Umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın” sözlerini dile getirdi.
ŞEHİT YAKINLARI VE ÜLKÜCÜLERDEN TEPKİ
Bahçeli’nin ifadesi Öcalan’ın İmralı Cezaevi’ndeki durumunun tartışılmasına neden oldu. MHP lideri, “Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın” diyerek, çözüm sürecinde yeni bir aşamanın kapılarını aralayabileceğini belirtti.
Bahçeli’nin “Teröristbaşına AF” olarak değerlendirilen bu çıkışı, özellikle şehit ailelerinden ve ülkücü camiadan büyük bir tepki aldı.
MECLİS AÇILIŞINDAKİ TOKALAŞMA
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 1 Ekim Salı günü yapılan açılışında MHP lideri Bahçeli, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) grubu ile sırayla tokalaşmıştı.
Bahçeli, aralarında DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, DEM Parti Van Milletvekili Pervin Buldan ve DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık ile el sıkışmıştı.
Basın mensupları tarafından “DEM Parti ile tokalaşması” sorulan Bahçeli, “Dünyada barışı isterken, kendi ülkemizde barışı sağlamamız lazım” ifadelerini kullanmıştı.
ÇÖZÜM SÜRECİ BAŞARISIZ OMUŞTU
Çözüm süreci, Türkiye’de 2013-2015 yılları arasında denenmiş başarısız olmuştu. 2015’te çatışmaların yeniden başlamasıyla çözüm süreci fiilen sona ermişti. Bu dönem, Türkiye’deki siyasi dinamiklerde önemli değişimlere neden olmuştu.
28 Kasım 1978’de Diyarbakır’ın Lice ilçesinde kurulan PKK, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, Türkiye ve pek çok başka devlet tarafından terör örgütü kabul ediliyor.
PKK militanları, 40 yıla yakındır sürdürdükleri saldırılarda, resmi rakamlara göre; resmi, sivil, aile, bebek olmak üzere 40.000’e yakın kişiyi terör saldırılarıyla katletti.
PKK lideri Öcalan, terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldığı 1999 yılından beri, Marmara Denizi’ndeki İmralı Cezaevi’nde bulunuyor.